En rymddoftande mix av olika stilar
Italienska Halo Effect bildades 2001 och efter två tidigar demo-EP’s – “Past Continuous” och “Days of Silence” debuterade man på egen hand med EP’n “Schwarz” under 2006. Efter detta plockades man upp av det vitryska (digitala)skivbolaget Haze, där man två år senare (2008) gjorde sin albumdebut med “New Romantic History”.
Under 2009 skrev den Rombaserade kvartetten, som består av John Andrew Peverieri, Alessandro Polinori, Federico Rosi och Marco Cattani, kontrakt med tyska Ionium Records och efter en handfull digitala singelsläpp presenterades bandets andra album “The Fourth Zone” under 2010.
Nu är italienarna tillbaka med nya albumet Recoding som släpps via det hårdsatsande italienska skivbolaget EK Product.
Halo Effects utvecklingskurva går helt uppenbart i rätt riktigt och man skriver tillsammans allt bättre låtar. “Recoding” presenterar en ljudbild som pendlar mellan rymddoftande melodiös synthpop till modernare futurepoptoner och svängig bodypop. Det håller ganska bra nästan hela vägen igenom och de snabba dansanta rytmerna möter tyngre diton och de lugnare spåren ger bra andrum till upptempolåtarna. Sånginsatsen ligger kvalitetsmässigt i övre mellanskiktet av vad genren har att erbjuda och arrangemangen är för det mesta intressanta att lyssna på, med en hel del inslag av effekter och ljud som passar rymdtemat som binder ihop hela albumet till en bra helhet, detta trots de olika stilarna som samsas.
Andraspåret “Pulsar” blir snabbt en favorit, där den tjocka malande ljudmattan på ett mycket smakfullt sätt lättas upp med inslag av akustiska pianoljud och vackra synthstråkar. “Spaceman”, “Neon Metropolis” och den avslutande “The Big Lie”, som av någon outgrundlig anledning påminner om Elegant Machinery, är samtliga snyggt sammansatt och melodiös modern synthpop med en viss touch av nittiotal medan “Android” och “Sector Beta” doftar bodypop i fotspåren av And One.
“New Body Machine”, som innehåller gästspel av Mika Rossi från Endless Shame och Autodafeh, är albumets bodyinslag medan den futurepoppiga “Totall Recall” i sin tur platsar på vilket dansgolv som helst. Den mörka ödesmättade balladen “Dying Star” och det instrumentala mellanspelet “Pathfinder” ger sedan de perfekta andrummen.
Halo Effect tar på “Recoding” ordentliga kliv framåt. Med starkt låtmaterial, snygga arrangemang och en bra produktion. Man lyckas också med att blanda olika stilar utan att det blir spretigt och jag är övertygad om att de flesta synthpopfantaster här kommer att finna flera guldkorn!